KAJ JE DOBRO VEDETI PRED OGREVALNO SEZONO

Dodano: 06.10.2020

Pred nami je hladnejše obdobje, zato je pravi čas, da pomislimo tudi na priprave za kurilno sezono. Če za pregled naprav in čiščenje dimnika nismo poskrbeli, ko se je prejšnja kurilna sezona zaključila, je jesen kot nalašč za to. Če živite v stanovanju, boste imeli dela bistveno manj, saj boste poskrbeli le za pregled ogreval, sicer pa boste morali pregledati tudi peč, dimnike, in če bo potrebno, opraviti tudi servis.

PREGLED TERMOSTATSKIH VENTILOV NA RADIATORJIH
Na radiatorjih (pred polnjenjem cevnega sistema z vodo) najprej pregledamo termostatske ventile, ki bi jih po koncu ogrevalne sezone praviloma morali pustiti v maksimalno odprtem položaju, saj v nasprotnem primeru pogosto zablokirajo. Če ugotovimo, da se zatikajo ali puščajo, jih je potrebno pred novo kurilno sezono zamenjati. Radiatorje, ki se ne segrevajo enakomerno, je potrebno odzračiti, saj niso napolnjeni do vrha. Zrak izpustimo pri odzračevalnem ventilu, dokler iz njega ne prikaplja voda. Radiatorji naj bodo zato, da bodo zagotovili nemoteno kroženje zraka, prosti in ne prekriti z zavesami ali zaslonjeni s pohištvom, iz njih tudi pobrišite prah.

PREGLED KOTLOVNICE
Medtem, ko za podrobnejši pregled ogrevalnih naprav v kotlovnici enkrat letno priporočamo serviserja, pa pregled nekaterih naprav (obtočne črpalke, raztezna posoda in ventili) lahko opravimo sami. Najpogostejša težava pri obtočni črpalki je blokiranje ležajev. To se predvsem pogosto zgodi, v kolikor črpalke med kurilnima sezonama nismo zaganjali. To lahko preverimo tako, da na sprednji strani odvijemo vijak in z izvijačem zavrtimo stator črpalke v desno smer. Pri normalnem delovanju črpalke se stator vrti in pri vijaku priteče nekaj kapljic vode, v nasprotnem primeru je potrebno poklicati serviserja. Nujno je, da pregledamo tudi stanje raztezne posode. Preverimo jo tako, da na njo potrkamo. Če doni votlo, je posoda v dobrem stanju. Če je slišati, da je polna in na ventilu priteče voda, jo moramo zamenjati, če pa izgleda, kot da je polna, a na ventilu ne priteče voda, pa jo je potrebno napolniti z zrakom. Za podrobnejši pregled ogrevalnih naprav v kotlovnici pa kljub temu enkrat letno priporočamo obisk serviserja. Kotlovnico pred uporabo pospravimo in očistimo prahu, saj so moderne peči z elektroniko na prah še posebno občutljive.

PREGLED DIMNIKA
Če živite v hiši in se ogrevate na pelete, lesene sekance, drva, plin ali olje, vam svetujem, da preverite stanje dimnika, saj boste tako poskrbeli za varno kurjenje. Sajaste obloge, ki se v dimniku naberejo čez zimo, povzročajo toplotne izgube (tudi do 15%), povzročijo pa lahko tudi požar. Če kurite na trda goriva, kjer se v dimniku nabere tudi največ saj, je čiščenje dimnika priporočljivo na tri mesece, pri uporabi kurilnega olja pa je čiščenje lahko manj pogosto (enkrat na leto), pri plinu pa saj skoraj ni, vendar zaradi varnosti kljub temu opravite pregled enkrat letno.

Če kljub temu, da vse naprave, potrebne za ogrevanje delujejo nemoteno in izkoristek pri ogrevanju kljub temu ni maksimalen, je čas, da poskrbite za temeljito zatesnitev oken in vrat, preverite izolacijo, očistite zračnike, zamenjate okna in vrata ali zamenjate način ogrevanja.
 

 

POJDI NA STRAN

Hvala da podarjate!

 

Avtor: Nuša

Naložbo izdelave spletne strani, mobilne aplikacije, spletne trgovine in rezervacijske platforme sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

2 paket