NEKAJ ZABAVNIH NAPOTKOV, KAJ POČETI V KARANTENI

Dodano: 06.04.2020

Mineva tretji teden, odkar je Slovenija 14. marca zaradi epidemije novega koronavirusa razglasila izredne razmere. Ljudje se, razen v nekaterih nujnih primerih, po večini zadržujemo doma ali v službi, in tako preprečujemo širjenje bolezni, ki je težje ozdravljiva predvsem pri bolnikih s pridruženimi boleznimi. A kaj, ko nam je vsak dan enak prejšnjemu? Za vas sem pripravila nekaj napotkov, s katerimi se boste lahko zabavali in sprostili tudi v zaprtih prostorih vašega doma.

OBDRŽITE STIK Z DRUŽINO IN PRIJATELJI
Da ne bi izgubili stikov s svojimi znanci, družino in prijatelji, jih pokličimo preko videoklica. Tako se bomo ob klicu, ki ne bo samo glasovni, spet videli in se na tak način še bolj povezali. V stiku ostanite tudi s sporočili, elektronsko pošto ali zgolj z običanjim glasovnim klicem.

TELOVADIMO
Ker zaradi prepovedi druženja nimamo vstopa v telovadnice, na igrišča in v prostore fitnesa, je pomembno, da obdržimo svojo telesno pripravljenost. Če doma nimamo sobnega kolesa ali uteži, na internetu najdemo vrsto vaj različnih zahtevnosti, ki jih lahko izvajamo doma.

SPREHODIMO SE V NARAVI
Pojdimo na sprehod na bližnji hrib, v gozd ali na odročen kraj, kjer je manj ljudi, in se sprostimo na svežem zraku. Pri tem pazimo, da z družino ohranjamo primerno razdaljo med drugimi pohodniki.

KUHAJMO SKUPAJ
Že dolgo časa razmišljate o receptu, ki ste ga želeli preizusiti, pa vam je zmanjkovalo časa? Zdaj imate odlično priložnost, da izpopolnite svoje kuharsko znanje in pripravite slasten obrok. Če se želite med kuhanjem zabavati, vključite svoje družinske člane, pomagajo vam lahko tudi otroci. Naučite jih lahko pripraviti tudi enostavne sladice. 

POSPRAVIMO STANOVANJE
V stanovanju naredimo spomladansko čiščenje! Stvari in oblačila, ki jih že dalj časa ne uporabljamo, lahko podarimo ter tako naredimo prostor za nove. Tudi otroci naj pospravijo svoje sobe, zagotovo bodo našli stvari, na katere so že zdavnaj pozabili.

NAREDIMO PLAN DELA
Pri gospodinjskih opravilih naj sodeluje cela družina. Enostavna opravila, kot so odnašanje smeti ali pospravljanje posode, lahko opravijo tudi otroci. Tako vam bo ostalo več prostega časa za druženje.

IGRAJMO DRUŽABNE IGRE
Predvsem mlajši člani družine bodo navdušeni nad časom, ki ga boste preživeli skupaj. Zdaj je čas, da se ob večerih družite ob starih družabnih igrah, ob katerih se prej zaradi pomanjkanja časa nismo uspeli družiti. Skupaj si lahko izmislimo svoja pravila in naredimo posebno igro, ki bo unikatna. Starejši lahko uživate tudi ob reševanju križank. 

BERIMO KNJIGE
Zatopite se v branje kakšne dobre drame ali romana in pozabite na čas. Ob popoldanskem branju, ki se bo zavleklo v večer, pozabite na skrbi, ki vas tarejo, in se sprostite. Posvetite se tudi mlajšim otrokom in jim ob večerih preberite pravljico. 

POGLEJMO FILM ALI SERIJO
Izberimo film, ki bo všeč celotni družini. Skupaj poglejmo družinsko komedijo ali dokumentarni film, katerega si želimo pogledati že dalj časa. Prav tako je zdaj čas, da pogledamo kakšno dobro serijo, ki jo imamo že dolgo v mislih. 

SPROSTIMO SE
Tudi če ostajamo doma, ne pozabimo skrbeti zase. Privoščimo si toplo kopel in se uredimo. Počutje bo takoj boljše!

OBUJAJMO SPOMINE
Poglejmo skupne albume in starejše fotografije, ki jih že dolgo nismo. Tako bo cela družina obudila lepe spomine, ki jih je preživela skupaj.

POMAGAJMO OTROKOM PRI UČENJU
Sedaj, ko učenje poteka na drugačen način, bodo otroci zagotovo potrebovali pomoč. Skupaj s partnerjem mu pomagajta pri učenju, saj bo na tak način dobil dodatno razlago, ki mu bo koristila. 

POSVETIMO SE HOBIJEM
Razbijmo rutino in se spet posvetimo stvarem, ki smo jih radi počeli, pa smo imeli preveč natrpan urnik, da bi uspeli postoriti vse. Najdimo stare slikarske barve, začnimo se spet ukvarjati z jogo, poslušajmo dobro glasbo, ustvarjajmo... 

POSUŠAJMO GLASBO
Naredimo playlisto, pri kateri bo sodelovala celotna družina. Skladbe lahko tudi posnamemo na CD in ga nato vrtimo v avtomobilu.

UREDIMO SI VRT
Začnimo se ukvarjati z vrtnarjenjem, ki je čez zimo počivalo. Svež zrak in narava nas bosta napolnila z energijo, pridelali pa bomo tudi lastno domačo hrano. 

MARATON VIDEO IGER
Kar je bilo prej prepovedano, je zdaj zabavno. Skupaj z družino si naredite turnir igranja video iger. Zagotovo bodo najbolj navdušeni otroci. 

DOBER SPANEC
Zdaj imamo priložnost, da se zbujamo brez budilke in se po dolgem času dobro naspimo. Kvaliteten spanec nam bo pomagal odstraniti tegobe, skozi celoten dan pa bo boljše tudi naše počutje.

POSVETIMO SE PARTNERJU
Ob vsej drami, skozi katero se prebijamo skozi čas, si, vsaj ob večerih, vzemite nekaj časa za partnerja, saj je to odličen čas, da izboljšata vajin odnos. Ustvarite romantično vzdušje, pripravite dobro večerjo in se posvetita samo drug drugemu.

 

Avtor: Nuša
 

Naložbo izdelave spletne strani, mobilne aplikacije, spletne trgovine in rezervacijske platforme sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

2 paket