KAKO SE SPOPASTI S KRIZO V ČASU KORONAVIRUSA?

Dodano: 27.04.2020

Najbrž pravega nasveta, kako se spopadati z občutki, ki jih doživljamo v času krize virusa Covid-19, ni. Za vas pa sem pripravila nekaj napotkov, kako boste z nekaj preprostimi nasveti lažje obvladovali svoja občutja in ostajali pozitivni.

UPOŠTEVAJTE UKREPE
O upoštevanju ukrepov smo veliko že slišali, pa vendar, v času krize ostajajte doma. Ne hodite po opravkih, ki niso nujni. V trgovino, če je le možno, ne hodite vsak dan in v zaprtih prostorih uporabljajte zaščitno masko in po potrebi tudi rokavice. Redno si umivajte in razkužujte roke ter poskrbite, da kašljate in kihate v rokav. Ne dotikajte se oči, nosu in ust. Izogibajte se družbe, če pa to ni mogoče, držite varnostno razdaljo. Če je potrebno, pomagajte skupinam, ki so najbolj ranljive tako, da namesto njih opravite nakup. Hvaležni vam bodo!

BODITE NA TEKOČEM Z INFORMACIJAMI
Pomembno je, da spremljate informacije o nastali krizi, vendar s pridobivanjem informacij ne pretiravajte. Za informiranje izbirajte zanesljive in preverjene vire in ne verjemite vsemu, kar preberete na spletu. Omejite, kako pogosto se boste informirali, saj vas lahko nenehno iskanje informacij pahne v paniko in obup. Če se počutite preobremenjeni, se za nekaj časa omejite od medijev. Določite si, koliko časa boste namenili spremljanju novic (npr. 20 minut na dan). 

PREUSMERITE MISLI
V primeru, da ne boste uspeli predelati vseh informacij, ki ste jih pridobili, boste morda postali izčrpani in tesnobni. V teh trenutkih se poskusite osredotočiti na stvari, nad katerimi imate nadzor. Ne pustite, da vas prevzame skrb za to, kaj bo, če zbolite, če zaradi krize ostanete brez službe ali če zboli kdo od vaših bližnjih, saj imate ob upoštevanju nasvetov za to, da zbolite, zelo majhne možnosti. Osredotočite se na stvari, za katere ste hvaležni (npr. preživljanje časa z družino, več prostega časa) in ne razmišljajte o negativnih stvareh. Poskusite se ne osredotočati na potencialne negativne grožnje, saj boste tako ostajali bolj mirni. V primeru, da si sami ne morete pomagati, poiščite pomoč psihoterapevta. Veliko psihologov, ki vam lahko pomagajo, v tem času deluje preko spleta. Naj vas ne bo sram, saj najbrž potrebujete le pogovor in spodbudno besedo.

OSTANITE POVEZANI Z NAJBLIŽJIMI
Čeprav v času krize ostajate doma, ne prekinite stikov s svojimi prijatelji in sorodniki. Pri njih lahko poiščete podporo, tudi če se z njimi ne družite osebno. Pomagalo vam bo, če boste svoje dvome in strahove delili z njimi, saj vas prav oni najbolj poznajo in vas lahko razumejo. Za to lahko uporabite video klepet, telefonski klic ali socialne medije. Pogovor z znanci bo zmanjšal tveganje za tesnobo, paniko ali depresijo, v katero lahko zapadate, če ne boste znali umirjati svojih misli. A vendar kljub temu ne dovolite, da bi vaš pogovor tekel le o virusu, pogovarjajte se tudi o manj stresnih mislih, nasmejte se in se sproščeno pogovarjate tudi o običajnih stvareh. 

POSKRBITE ZASE
Da se boste bolje počutili, poskrbite za vašo psihično in fizično pripravljenost. Jejte zdravo hrano, gibajte se na svežem zraku, poskrbite, da dobro spite, tudi sproščajte se. V kolikor je možno, vzdržujte rutino, saj se boste tako počutili bolj sigurne. Poglejte dober film, preberite dobro knjigo, poslušajte glasbo, igrajte video igrice, preizkušajte nove recepte in telovadite, saj boste s fizično obremenitvijo lažje preusmerili negativne misli. 
   

 

Avtor: Nuša

Naložbo izdelave spletne strani, mobilne aplikacije, spletne trgovine in rezervacijske platforme sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

2 paket