KAKO ZMANJŠATI NEKORISTNE ODPADKE?

Dodano: 13.03.2020

Ljudje ustvarjamo preveč odpadkov, večina od nas pa se tega niti ne zaveda. Če dobro pomislimo, jih ustvarjamo vsak dan, pri tem pa le redko pomislimo na posledice. A s pravilnim ločevanjem lahko zmanjšamo škodljiv vpljiv na okolje.

Količina odpadkov se iz leta v leto povečuje. Če smo leta 2011 pridelali okoli 350 kg odpadkov na prebivalca, je zaskrbljujoče dejstvo, da jih je posameznik leta 2018 pridelal že skoraj 500 kg. A Slovenija kljub vsemu ostaja pod evropskim povprečjem, kjer je pridelava odpadkov 475 kg na prebivalca. A še vseeno, preveč.

Kaj lahko za zmanjšanje odpadkov storimo sami? Količino odpadkov lahko zmanjšamo tako, da kupujemo lokalno pridelano hrano na tržnici, poskušamo se izogniti odvečni embalaži za enkratno uporabo, namesto plastike ali tetrapaka uporabimo steklenico (npr. mleko, Radenska), izberemo jogurte z domačim sadjem v stekleni embalaži, odločimo se za uporabo nosilne vrečke iz blaga namesto plastične ter uporabljamo lončke, ki so namenjeni večkratni uporabi. V trgovini kupujmo izdelke, ki so označeni z znakom, prijaznim za okolje. Kupujmo naravno kozmetiko ali jo izdelajmo sami. Na vrtu ne uporabljajmo pesticidov, ne zalivajmo z odpadno vodo ter izdelajmo svoj kompostnik. Količino odpadkov lahko zmanjšamo tudi s kupovanjem dobrin, ki so bolj kvalitetne in tudi bolj vzdržljive. Tekstilnih izdelkov ali drugih izdelkov, ki niso več v uporabi, ne zavrzimo, saj jih lahko zamenjamo ali podarimo. Izdelke ločujmo, saj lahko le na tak način pripomoremo k ponovni uporabi izdelkov.

A kljub vsemu vse le ni tako črno. Slovenija spada med države, ki zberejo največ ločenih odpadkov, v letu 2018 smo jih ločili že 72%, s tem pa zmanjšujemo količino mešanih odpadkov, ki končajo na deponijah. Leta 2011 je vsak Slovenec na deponijah odložil 200 kg odpadkov, v letu 2019 pa jih je tam končalo le še 28 kg na prebivalca.  

Večina embalaže, ki jih prinesemo iz trgovin, spada v zabojnike za papir, steklo ali embalažo. A zaradi slabega ločevanja pristanejo odpadki med mešanimi odpadki. Le s pravilnim ter skrbnim ločevanjem bomo pripomogli k zmanjševanju odpadkov, naše okolje pa bomo na tak način ohranili čisto in varno. 


Avtor: Nuša

Naložbo izdelave spletne strani, mobilne aplikacije, spletne trgovine in rezervacijske platforme sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

2 paket