KAKO SVOJEGA OTROKA NAUČITI DOBRODELNOSTI?

Dodano: 27.06.2020

Mnogi med vami se najbrž sprašujete, kako otroka naučiti, da bo dobrodelen. Da bi ga to naučili, ni dovolj, da ste dobrodelni tudi sami. Kako lahko dobrodelnost postane način življenja?

Podarite oblačila
Občasno (npr. ob menjavi letnih časov, ko opravljamo generalno čiščenje) preglejte svoje omare in izberite oblačila, ki jih že dalj časa niste nosili, saj takšnih kosov garderobe najverjetneje ne boste pogrešali. Spodbujajte svoje otroke, da storijo enako. Dovolite jim, da izberejo, katera oblačila ali igrače želijo podariti. Če boste to počeli brez njihove vednosti, jih boste na tak način izključili, a je pomembno, da odločitve o tem, kaj želijo podariti, prepustite njim.

Pomoč sosedom
Ponudite pomoč starejšim, tudi če gre le za prenos vrečk iz trgovine. Pograbite jim listje pred hišo, jim pomijte okna ali jim posadite rože ter ljudem, ki odvažajo odpadke, ponudite sok. Na tak način boste otroka naučili, da bo spoštoval tudi starejše in bo znal ceniti kakršnokoli delo. 

Darujte kri
Če ste krvodajalec, na proces darovanja krvi s seboj vzemite otroka, saj mu boste tako pokazali vzor. Z njimi se pogovorite o tem, zakaj ste se odločili za darovanje krvi, predvsem pa mu razložite, kaj želite s tem doseči. Vključite hišne ljubljenčke. Redno kupujte hrano za zapuščene pse ali mačke in jo odnesite v organizacije, kamor boste hrano donirali. Dovolite svojim otrokom, da preživijo nekaj časa s prejemniki darila.

Darilna košara
Vsake nekaj časa, še posebej okoli praznikov (božič, novo leto) doma izberite košaro, ki bo namenjena zbiranju predmetov, ki jih boste podarili. Ni pomembno, ali gre za barvice ali plišaste igrače, pomembno je, da sodelujejo vsi člani družine, tudi najmlajši. Tako se bodo že od zgodnjega otroštva navadili odgovornosti in razumeli pomen darovanja.

Darujte hrano
Ob določenem času (npr. vsak prvi teden v mesecu) darujte hrano organizacijam, ki so temu namenjene. Vključite svoje otroke v izbiro konzerviranih izdelkov, sadja in drugih dobrot, ki jih želite vključiti. Okrasite darilni paket in ga dostavite skupaj, kot družina.


Dobrodelni kozarec
Ustvarite dobrodelni kozarec, ki ga bo pomagala polniti celotna družina. Povabite tudi otroke, pa čeprav darujejo le nekaj centov. Ko se bo kozarec napolnil, se kot družina odločite, kateri organizaciji boste podarili denar. Skupaj poiščite različne organizacije na internetu in podatke delite s svojimi otroki in jim dajte možnost, da se bodo odločali skupaj z vami.

Stvari pa lahko, čisto enostavno (in brez stroškov), podarite tudi preko našega portala DingDong.si

 

POJDI NA STRAN

Hvala da podarjate!

 

Avtor: Nuša

Naložbo izdelave spletne strani, mobilne aplikacije, spletne trgovine in rezervacijske platforme sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

2 paket