OSNOVE RECIKLIRANJA 1. DEL

Dodano: 01.08.2020

S tem, ko pravilno recikliramo odpadke, zmanjšamo količino odpadkov, poslanih na odlagališča in sežigalnice ter ohranjamo naravne vire, kot so les, voda in minerali, preprečujemo pa tudi onesnaževanje in potrebe po zbiranju novih surovin. Toda, kako se pravilno lotiti recikliranja?

ČASOPISNI PAPIR
Časopisni papir odlagamo v zabojnik za papir. Odvržen časopis je po recikliranju največkrat ponovno uporabljen kot papir za časopis, recikliran pa se lahko uporabi tudi za druge izdelke iz papirja, kot so škatla za jajca, čaj, kosmiče ali papirnate nosilne vrečke. A papir  je možno reciklirati le nekajkrat, saj postanejo nato celulozna vlakna prekratka za nadaljnjo uporabo.

KNJIGE
Večino knjig je mogoče brez težav reciklirati, saj so v večjem delu sestavljene iz papirja. Težavo predstavlja le lepilo, ki veže papir. Knjige, ki se nam zdijo neuporabne, lahko odložimo v zabojnik za papir na ekološkem otoku. Pri nakupu preverimo, ali je knjiga izdelana iz recikliranega papirja.

KARTON ALI LEPENKA 
Lepenka in karton morata, če jih želimo reciklirati, biti čista in suha. Škatle, narejene iz kartona so seveda praktične in tudi prijazne okolju, najboljše pa je, da so tudi ekološko razgradljive. Kartonaste škatle raztrgamo, jih oddamo v zabojnik, namenjen papirju in zložimo, da zasedejo čim manj prostora. Odstranimo tudi razne lepilne trakove, saj onemogočajo ponovno reciklažo. 

REVIJE IZ BLEŠČEČEGA PAPIRJA 
Če blizu vašega doma nimate zabojnika za papir, lahko revije enostavno odložite v čakalnico pri zdravniku, lahko pa jih odnesete tudi v najbližji frizerski ali kozmetični salon, kjer bodo uporabne še nekaj časa. Po recikliranju se revije ponovno uporabijo za izdelavo drugih izdelkov iz papirja, kot so lepenke, papir za časopis, papirnati robčki in papir za tiskanje. Za zmanjšanje količine odpadnih revij odjavite naročnino na revije in časopise, ki jih zaradi pomanjkanja časa ne uspete prebrati in tako zmanjšajte količino odpadkov. 

PAPIR ZA OVIJANJE
Tudi papir za ovijanje odvržemo v zabojnik za papir, vendar je njegova reciklaža malce bolj zapletena od reciklaže časopisnega papirja. Tak papir vsebuje dodatke za obarvanje, velikokrat pa je združen tudi z ovijalnim trakom. Namesto ovijalnega papirja lahko za zavijanje darila uporabimo kar časopisni papir, papir iz revij ali stare koledarje. Pri zavijanju se poskušamo izogniti uporabi lepila, ampak namesto tega uporabimo raje trakove ali sponke, saj jih pred recikliranjem lažje ločimo od papirja.

 
A premislite… Preden odvržete stare knjige v zabojnik, jih lahko podarite bolnišnici, knjižnici ali društvom, ki jim bodo prišle prav. Lahko pa jih podarite tudi na našem spletnem portalu, v zameno pa si izberete izdelek, ki ga podarja nekdo drug.

 

POJDI NA STRAN

Hvala da podarjate!

 

Avtor: Nuša

Naložbo izdelave spletne strani, mobilne aplikacije, spletne trgovine in rezervacijske platforme sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

2 paket