OSNOVE RECIKLIRANJA 3. DEL

Dodano: 25.08.2020

Spoznali smo, kako pravilno recikliramo papir in ostale odpadke, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu. Kako pa je z nevarnimi odpadki, belo tehniko in računalniki?

BATERIJE IN AKUMULATORJI

Baterije in akumulatorji se lahko reciklirajo, čeprav vsebujejo nevarne snovi, kot so živo srebro, nikelj, železo, in kadmij. A da niso okolju nevarne,  je potrebno, da jih pravilno odvržemo. Baterije, ki ne delujejo več, lahko oddamo v večjih trgovskih centrih v za to namenjene zabojnike ali v za to namenjene zbirne centre, zamenjate ali oddate pa jih lahko tudi na večjih bencinskih črpalkah. Če niste prepričani, kam jih oddati, lahko pokličete najbližje komunalno podjetje. Nedelujoče akumulatorje pa navadno lahko odložimo pri svojem mehaniku, ki nato poskrbijo za pravilno odlaganje le-teh.

MOTORNA OLJA IN OLJA V GOSPODINJSTVU

Motorna olja in olja, ki nastajajo v gospodinjstvu, je mogoče reciklirati. Najbolje je, da jih oddamo v originalni plastenki ali v plastičnem zabojniku. Odpadnega olja nikoli ne zlivamo v kanalizacijo, oddamo jih v za to namenjene zbirne centre. Če nismo prepričani, kam z motornim oljem, poskrbimo, da menjavo olja namesto nas opravi mehanik, ki bo pravilno poskrbel za nadaljnjo reciklažo. Tudi olja, ki nastanejo v gospodinjski uporabi, zbiramo ločeno od ostalih odpadkov in ga odpeljemo na zbirne centre ali jih predamo v času akcije zbiranja odpadkov na terenu.

AVTOMOBILSKE PNEVMATIKE

Avtomobilske pnevmatike, ki niso več primerne za varno vožnjo, brezplačno oddamo najbližjemu vulkanizerju.

GRADBENI MATERIAL

Tudi večino gradbenega materiala (opeka, omet, strešniki, beton, pesek) je mogoče reciklirati, vendar ga je potrebno pravilno oddati. Brezplačno jih lahko oddamo v za to namenjenih zbirnih centrih, nikoli pa jih ne odlagamo v gozdove in zapuščene predele travnikov. A pozor! Količina gradbenih odpadkov ne sme presegati količine treh kubičnih metrov na gospodinjstvo.

LAKI IN BARVE

Laki in barve spadajo med nevarne odpadke. Lahko jih odložimo v mobilne zabojnike za zbiranje nevarnih odpadkov, ki so za to namenjeni v času, ko potekajo zbirne akcije.

RAČUNALNIKI IN RAČUNALNIŠKA OPREMA TER MOBILNI TELEFONI

Računalnike in ostalo računalniško opremo lahko odložimo v lokalnem zbirnem centru, vendar se pred tem pozanimajmo, kaj lahko prinesemo. Pred oddajo izločimo kable in dodatke, ki bi jih lahko ponovno uporabili, lahko ga prodamo, podarimo, ali ga, če ga želimo še uporabljati, nadgradimo z dodatno strojno opremo.

BELA TEHNIKA - HLADILNIKI, ŠTEDILNIKI, POMIVALNI IN PRALNI STROJI

Zamrzovalnike in hladilnike oddamo v zbirni center ali koncesionarjem, ki so specializirani za takšne vrste odpadkov. Ob nakupu novih naprav jih lahko zamenjamo v trgovini z belo tehniko, tako bodo za nedelujoč kos odgovorni tamkajšnji prodajalci oz. proizvajalci. Na podoben način (v lokalnem zbirnem centru) oddamo tudi odpadne kose (štedilniki, pomivalni in pralni stroji).

MONITORJI IN TELEVIZIJSKI EKRANI

Monitorji in televizijski ekrani spadajo med kose, ki jih za modernejše verzije menjamo vsakih nekaj let. Odložimo jih v zbirnem centru, ali jih oddamo v trgovini, kjer bodo za nadaljnjo reciklažo poskrbeli trgovci.

SIJALKE

Nedelujoče sijalke lahko odložimo v za to namenjenih zbirnih centrih ali na za to namenjenem mestu v večjih nakupovalnih centrih, kot so npr. Baumax, Merkur... Steklo žarnice je možno reciklirati v celoti, živo srebro in kalcijev fosfat se ponovno uporabi pri izdelavi novih žarnic, aluminij, ki ga vsebuje grlo žarnice, pa se uporabi pri izdelavi novih grl. 

 

POJDI NA STRAN

Hvala da podarjate!

 

Avtor: Nuša

Naložbo izdelave spletne strani, mobilne aplikacije, spletne trgovine in rezervacijske platforme sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

2 paket