PLASTIČNI IZDELKI, KI SE JIM LAHKO ODPOVEMO DANES

Dodano: 22.07.2020

Plastiko so izumili šele pred približno sedemdesetimi leti, vendar ta material na planetu že ustvarja nered. Plastični predmeti so postali tako neločljiv del našega življenja, da se nam najbrž zdi nemogoče prenehati z njihovo uporabo. A že, če se odpoveste uporabi le tem 16 izdelkom, boste pomagali znatno zmanjšati plastične odpadke, ki jih je, na žalost, iz dneva v dan več.

1. Plastična nakupovalna vrečka
Plastična nakupovalna vrečka je prva stvar, ki jo morate prenehati uporabljati. Nakupovalne vrečke za večkratno uporabo so najboljša alternativa plastičnim vrečkam. Preden odidete v trgovino, jo preprosto prinesite od doma. Ali še bolje, vedno imejte eno s seboj (v torbici, avtomobilu, v žepu...). Če se odpravljate po večji nakup, lahko s sabo vzamete tudi nahrbtnik. 

2. Plastična steklenička za vodo in druge pijače
Za vsako ceno se izogibajte pijačam v plastičnih steklenicah. Namesto tega si priskrbite svojo stekleničko za večkratno uporabo. Trenutno je na trgu toliko možnosti - na voljo so kovinske, plastične, steklene in celo bambusove steklenice. Steklenico lahko dobite v različnih velikostih in barvah. Če pa ste v položaju, ko ste brez steklenice, a resnično želite piti, pojdite po pijačo v stekleničko ali aluminijasto pločevinko, saj je to veliko boljša alternativa plastičnim steklenicam.

3. Slamica
Priznajte, ne potrebujete slamice ... Če pa jo iz nekega razloga potrebujete, lahko dobite slamico za večkratno uporabo in jo nosite s seboj. Nadomestne možnosti, ki jih imate, so kovinske, bambusove in celo silikonske slamice. Če prirejate zabavo in potrebujete možnost za enkratno uporabo, potem raje uporabite papirnate slamice.

4. Posoda za hrano za enkratno uporabo
Zaenkrat je večina zabojnikov za živila, ki jih jemljemo iz naravnega stiropora, materiala, ki ga ni mogoče razgraditi ali reciklirati. Nekatere kavarne in restavracije prehajajo na bolj zeleno alternativo, na primer papir, PLA ali embalažo s folijo. Če pa želite iti še korak dlje, bi bila najboljša rešitev, da imate svoje posode za hrano za večkratno uporabo.

5. Pakirani proizvodi
Izogibajte se izdelkom, ki so zapakirani ali zaviti v plastiko. Po zelenjavo in sadje se lahko odpravite na lokalno tržnico ali v trgovine, v katerih ta ni zapakirana v plastiko. Za druge izdelke, če je mogoče, uporabite papirno embalažo namesto plastične.

6. Plastična zobna ščetka
Seveda je zobna ščetka nujna za vsakdanjo uporabo. A večina zobnih ščetk, ki jih uporabljamo, je narejena iz plastike. Ko boste naslednjič kupovali novo, raje izberite zobno ščetko, ki je narejena iz bambusa. Ščetine so seveda še vedno narejene iz plastike, vendar bambusov ročaj še vedno predstavlja boljšo alternativo običajni zobni ščetki.

7. Bombažna palčka
Izberite bombažne palčke na leseni palici, ne iz plastike.

8. Prašek
Kupujte prašek v škatlah namesto v plastičnih embalažah. Ali še bolje, prašek izdelajte doma.

9. Higienski vložki in tamponi
Večina higienskih vložkov in tamponov za enkratno uporabo je narejena iz plastike. Da ne omenjam količine vse embalaže, v katero pridejo. Če želite obdobje preživeti brez odpadkov, poiščite možnosti za enkratno uporabo, kot so menstrualna skodelica ali pralni higienski vložki, ki so namenjeni večkratni uporabi.

10. Britvice za enkratno uporabo
Namesto da britvice menjavate vsak mesec, preklopite na tiste, ki omogočajo samo zamenjavo rezila. Ali bolje, poiščite popolno britvico, narejeno iz kovine, ki jo je mogoče kasneje reciklirati.

11. Plastika za zabave
Uporabljajte posode, krožnike in pripomočke, ki jih je mogoče prati in večkrat uporabiti in nikar ne uporabljajte plastičnih izdelkov, ki so namenjeni enkratni uporabi.

12. Napihljivi baloni
Tudi tisti baloni iz naravnega lateksa v resnici niso biološko razgradljivi. Potrebno bo veliko časa, da se balon razgradi, ker je iz naravnega materiala. Vendar pa v tem času še vedno lahko škoduje prosto živečim živalim, saj jih živali pogosto zamenjajo za hrano. Če morate uporabiti balone, poiščite tiste, ki so biološko razgradljivi in jih nato pravilno odstranite.

13. Drobni koščki plastike v pilingih za pranje telesa
Od uvedbe leta 1972 so se t.i. "microbeads" prebili v več kot 100 izdelkov za osebno nego, ki jih proizvaja veliko kozmetičnih podjetij. Te drobne koščke plastike običajno najdemo v kozmetičnih izdelkih, kot so pilingi ali zobne paste. Na srečo obstaja veliko biorazgradljivih alternativ. Ne pozabite preučiti seznama sestavin izdelka in izbrati tistega, ki ne vsebuje „polipropilena“ ali „polietilena“.

14. Oblačila iz sintetičnih materialov
Nosite oblačila, ki so narejena iz naravnih materialov. Oblačila iz sintetičnih materialov medtem, ko jih perete, sproščajo delce mikro plastike, zato se izogibajte oblačilom, ki so narejena iz poliestra.

15. Vžigalniki
Namesto vžigalnika, ki je narejen iz plastike, uporabite vžigalice ali kovinske vžigalnike, ki jih je mogoče ponovno napolniti.

16. Žvečilke
Večina žvečilk je narejena iz sintetičnega kavčuka, ki ni biološko razgradljiv ali kompostiran in ga ni mogoče reciklirati. Najboljši način za podporo ustne higiene je umivanje zob po vsakem obroku in uporaba ustne vodice, namesto da žvečite žvečilke, ki vsebujejo plastiko.


Avtor:Nuša

Naložbo izdelave spletne strani, mobilne aplikacije, spletne trgovine in rezervacijske platforme sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

2 paket