POLETNO ČIŠČENJE

Dodano: 31.08.2020

Poletje se počasi bliža h koncu, zato so dolgi in sončni dnevi kot nalašč za čiščenje doma, saj ga je potrebno pripraviti na hladnejše dni. Ne samo, da je dobro očistiti okna, pomembno je, da pospravite tudi omare in police, saj skrivajo predmete, ki že dolgo niso bili uporabljeni. Če so stvari, ki se jih želite znebiti pokvarjene, vam svetujem, da jih odnesete v za to namenjene zbirne centre, če pa gre za predmete, ki so še uporabni, pa jih lahko podarite tudi na našem spletnem portalu dingdong.si, saj bodo tako prišle v prave roke. 

Čiščenje omare
Pred čiščenjem omare si naredite načrt - čas je, da nehate razmišljati, "da je lahko še koristno", ampak naredite selekcijo med stvarmi, ki jih že dalj časa ne uporabljate. Če vam oblačila v omari visijo že nekaj časa in jih ne nosite, jih najbrž tudi ne boste pogrešali. Takšne stvari, svetujem, da podarite naprej. Tako boste tudi naredili prostor za nove kose oblačil, ki jih boste potrebovali jeseni in pozimi (bunde, vetrovke, plašče,...) in tiste, ki jih nameravate še kupiti. Tista oblačila pa, ki jih boste obdržali, svetujem, da izpostavite sončni svetlobi, jih tam pustite nekaj časa in jih tako "prezračite".

Čiščenje kopalnice
Iz kopalnice odstranite vso kozmetiko, ki je ne uporabljate ali ji je pretekel rok uporabe, saj uporaba takšne kozmetike lahko škoduje zdravju. Če ste se kozmetike samo naveličali, jo lahko podarite. Da bodo čista tudi tla, očistite kopalniške preproge in jih za nekaj časa odnesite na zrak, da se prezračijo. Z uporabo  dišav iz sivke, vanilje, vrtnice ali drugega zelenja poskrbite, da bo v kopalnici vedno prijeten vonj. Če uporabljate zavese za prhanje, jih lahko po večini operete kar v pralnem stroju, plastične in steklene kabine (tudi ogledala) pa boste zlahka očistili z mešanico kisa in vode. Za čiščenje straniščne školjke in fug lahko uporabite mešanico sode bikarbone ter kisa, umazanijo iz kadi pa boste najlažje odstranili z grenivko in soljo.

Čiščenje stanovanja
Operite in pospravite posteljnino iz spalnice ter tanjšo posteljnino zamenjajte za debelejšo in toplejšo. V pisarni ali kabinetu pospravite ali zavrzite vse dokumente in papirje, ki jih ne potrebujete več. Preglejte, kdaj morate zavarovati hišo, katere pogodbe in drugo dokumentacijo morate še urediti. Pospravite tudi podstrešje in klet ter zavrzite vse, česar ne potrebujete več. Za tiste predmete, ki jih boste obdržali, določite mesto, kjer bodo shranjeni. Med pospravljanjem tako ne boste rabili razmišljati, kam kaj sodi, ampak boste s tako organizacijo hitro poskrbeli za red v vašem domu, hkrati pa ne boste več iskali predmetov po celem stanovanju, saj boste točno vedeli, kje je kaj.

Čiščenje okolice
Okoli hiše očistite žlebove, zdrgnite tla na terasi in pomijte stene. Očistite in pospravite vrtno pohištvo, senčnike in druge stvari ter pometite dovoze in poti okoli hiše.

Včasih pa nam za sortiranje in urejanje predmetov ostane premalo časa. Namesto, da dopustite, da nered zavzame vaš dom, si izberite kotiček, kamor boste odlagali predmete, za katere ne veste, kaj bi z njimi (npr., polica, predal). Na tak način boste imeli pregled nad "šaro", ki jo, vsaj enkrat tedensko poskusite zmanjšati.

 

POJDI NA STRAN

Hvala da podarjate!

 

Avtor: Nuša

Naložbo izdelave spletne strani, mobilne aplikacije, spletne trgovine in rezervacijske platforme sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

2 paket