PRIPRAVA DOMA NA POLETNO SEZONO

Dodano: 24.05.2020

Bliža se najtoplejši letni čas, ki ga večina od nas že nestrpno pričakuje. Poletje za najmlajše pomeni neomejeno igro na prostem, mi pa jim bomo s skrbjo za okolico hiše omogočili brezskrbno preživljanje prostega časa. A ni le zunanjost tista, za katero je potrebno poskrbeti, pomembno je, da se lotimo tudi prenove notranjih prostorov. Kaj vse je priporočeno storiti, da bomo dom pripravili na sproščeno poletje?


Popravilo zunanjosti 
Po poletju prihajajo občutne nižje temperature, ki posameznike odvračajo od opravljanja nekaterih fizičnih aktivnosti, zato je pravi čas za prenovo zunanjosti doma prav poletje. Če lahko, na vaši hiši opravite manjša popravila. Lotite se lahko popravila strehe, saj je ta v zimski sezoni pokrita s snegom, kar jo še dodatno bremeni. Preverite, če so kje razpoke ali luknje in jih prekrijte. Rezultati bodo vidni že čez poletje, saj vaša streha ob večji količini dežja tako ne bo prepuščala. Lotite se lahko tudi drugih manjših popravil, kot so beljenje, menjava starega pohištva ali zgolj renovacija notranjih prostorov z drugačni razporeditvi pohištva. 

Pregled nad zalogo hrane
Pozimi se v notranjih prostorih zadržujemo občutno dlje časa, zato je običajno, da si naredimo večjo zalogo hrane. A svetujem vam, da takoj po zimski sezoni pregledate in porabite hrano, ki vam je ostala. Preglejte roke uporabnosti hrane in najprej porabite hrano s krajšim rokom uporabe in s tem zmanjšate količino zavržene hrane.

Nakup nove opreme
Poletje je čas, ko veliko časa namenimo vrtnarjenju in urejanju zelenice, za to pa potrebujemo primerno opremo. Če je vaša oprema zastarela, je čas, da zamenjate staro opremo za novo (kosilnica, vrtno orodje, motorna žaga,...), ki vam bo nekaj sezon dobro služila. 

Preverite oskrbo z energijo
Preverite vodovode, plinovode in napeljavo za električno energijo, saj se v zimski sezoni lahko pri napeljavah zgodi manjša škoda. Vodovodi lahko postanejo manj uporabni zaradi nabiranja ledu pri nizkih temperaturah ali rjavenja, preverite pa tudi električno napeljavo, saj se ta zaradi alternativnega odtajevanja in zmrzovanja strukturno razkroji. Če je potrebno, najemite strokovnjake, ki bodo opravili potrebne preglede in popravila. Tako boste lahko poletje preživeli mirno in varno.

Čiščenje zaprtih prostorov in na prostem
Začetek poletja je pravi čas za temeljito čiščenje tako znotraj kot tudi zunaj hiše. Pri generalnem notranjem čiščenju zagotovite, da so tudi težko dostopna mesta (pod kavčem, za omarami,...) temeljito očiščena. Pri čiščenju na prostem odstranite odpadle liste, vejice in s pogosto košnjo vzdržujte travnate površine okoli hiše. Če zaradi kakršnih koli razlogov zelenice ne morete vzdrževati, prosite za to otroke, vnuke ali za to koga najemite. 

Prebarvajte hišo
Hiša se čez zimo običajno srečuje s poškodbami barve, saj konstantno zmrzovanje in odmrzovanje sten povzroči, da se barve odlepijo. Da hiši povrnete svež videz, se lotite barvanja zunanjih sten. Ponovna prenova hiše v začetku poletja preprečuje tudi poškodbe na vodni osnovi v deževni sezoni.

Znebite se odvečnih stvari
Vsak od vas ima doma veliko stvari, ki so vam v napoto. S tem, ko jih podarjate, nekomu prihranite denar, stvarem povečate življenjsko dobo, očistite hišo ali okolico in najpomembneje - osrečite sebe. Na portalu DingDong.si bomo vsak vaš artikel z veseljem sprejeli.

POJDI NA STRAN

Hvala da podarjate!
  

Avtor: Nuša

Naložbo izdelave spletne strani, mobilne aplikacije, spletne trgovine in rezervacijske platforme sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

2 paket