KAJ LAHKO STORIMO ZA BOLJŠI PLANET 1 DEL

Dodano: 03.11.2020

Premalo se zavedamo, da živimo v okolju, za katerega moramo skrbeti, če želimo, da bodo lahko na njem uživale tudi generacije za nami. Kako lahko z majhnimi stvarmi vsak izmed nas pripomore k boljšemu in lepšemu planetu?

1. Energetsko učinkovite žarnice
Zamenjajte navadne žarnice z energetsko učinkovitimi žarnicami, ki zmanjšajo porabo energije. Z zamenjavo ene žarnice lahko dosežete izjemen učinek. Če bi to storila vsaka hiša, bi onesnaževanje zmanjšali za enako količino, kot če bi iz ceste odstranili več milijonov avtomobilov.

2. Računalnik čez noč ugasnite
Če boste računalnik čez noč ugasnili, boste zmanjšali porabo električne energije. S tem boste prihranili približno 15€na leto, kar se sicer ne sliši veliko, bolj pomembno pa je, da boste s tem pomagali našemu planetu.

3. Ne spirajte umazane posode
Če ne uporabljate pomivalnega stroja, vsaj preskočite predhodno izpiranje posode. Z detergentom za posodo boste prav tako odstranili madeže, na pomivanje pa boste s tem v povprečju prihranili dvajset litrov vode.

4. Pečice ne segrevajte vnaprej
Če ni nujno potrebno (na primer pri peki kruha), vam pred pečenjem ni potrebno segrevati pečice. Vklopite jo šele, ko ste pripravljeni na peko. Ko preverjate, ali je hrana pečena, jo preverite skozi vrata, namesto da odpirate pečico. 

5. Reciklirajte steklo
Steklo se lahko razgraja tudi do milijon let, zato vedno reciklirajte kozarce. S tem boste zmanjšali onesnaženost vode za 50 odstotkov ter onesnaženost zraka za do 20 odstotkov.

6. Pametno izberite plenice
Če je mogoče, se odločite za uporabo pralnih plenic, saj boste s takšno izbiro pomagali planetu, prijaznejše pa so tudi do otroške kože. Če nujno potrebujete plenico za enkratno uporabo, uporabite okolju prijazno blagovno znamko. V povprečju otrok porabi med 5000 in 8000 plenic, kar znaša 3,5 milijona ton odpadkov na odlagališčih. 

7. Perilo sušite na zraku
Storite oblačilom uslugo in izklopite sušilni stroj. Oblačila obesite na svežem zraku, da se posušijo na naraven način. Material bo tako zdržal dlje, vonj bo bolj svež, prihranili pa boste tudi pri porabi energije. 

8. Imejte vegetarijanski dan
Na tedenski jedilnik poskusite vnesti dan brez mesa. Samo za pridelavo enega kilograma govejega mesa je potrebno 2500 litrov vode, če pa imate na jedilniku vsak dan meso, pa je ta številka še znatno višja. 


9. Perite, ko je to res potrebno
S pranjem perila počakajte. Operite ga le, ko ga bo dovolj za cel stroj in ne perite stroja, ko ta še ni poln. Prav tako občasno, ko perilo ni zelo umazano, uporabite hitro pranje, saj boste s tem prihranili energijo. 

10. Ne mečite stran prtičkov
Zagotovo smo vsi že kdaj ob kosilu vzeli prtiček ali dva več, kot bi ga potrebovali, in jih zavrgli, ne da bi jih uporabili. Če bi vsak človek uporabil prtiček na dan manj, bi na odlagališčih prihranili več milijard kilogramov odpadkov.

11. Pametno porabljajte papir
Če zapisek zapišete na papir, ga shranite in preostanek lista uporabite za zapiske. V gospodinjstvu poskusite porabiti čim manj papirja, saj lahko veliko stvari storite na drugačen način (elektronsko bančništvo, plačilo položnic, ...). Ko tiskate, tiskajte tako, da boste uporabili obe strani. Prav tako papir vedno reciklirajte.

12. Ne mečite stran časopisov
Ne pozabite reciklirati reklam in časopisnega papirja. Če reciklirate samo enkrat tedensko, bi lahko s tem rešili pol milijona dreves. Še bolje pa bo, če boste namesto časopisa prešli na različice branja novic, ki jih ponuja svetovni splet. 

13. Ekološko zavijajte darila
Darilni papir ali papirnata vrečka je velika izguba papirja, ki pa se ji lahko zlahka izognete. Pri zavijanju daril lahko uporabite stare časopise in revije, na tak način pa boste tudi kreativni in unikatni. 

14. Premislite o porabi vode
Namesto, da v trgovini kupite ustekleničeno vodo, uporabite steklenico, ki je namenjena ponovnemu polnjenju. Približno 90 odstotkov plastičnih steklenic za vodo razpade na odlagališčih, namesto, da bi jih reciklirali.

15. Če je mogoče, se prhajte
Namesto kopeli, če je mogoče, uporabite prho, saj kopeli porabijo približno dvakrat več vode kot tuš. Prav tako boste na tak način porabili tudi denar, ki bi ga sicer porabili za ogrevanje odvečne vode.

16. Med ščetkanjem zob ugasnite vodo
Med umivanjem zob lahko z odpiranjem pipe med ščetkanjem prihranite pet litrov vode na dan. V petdesetih letih življenja samo na tak način lahko prihranite približno 100.000 litrov vode.

17. Skupno tuširanje
Če imata s partnerjem čas, se lahko stuširata skupaj. Na tak način boste prihranili polovico vode, z ljubljeno osebo pa se boste tako še bolj povezali. 

18. Skrajšajte čas tuširanja
Če skrajšate čas tuširanja samo za dve minuti, lahko pri enem tuširanju prihranite več kot deset litrov vode. 

19. Posadite drevo
Organizirajte dogodek in z družinskimi člani posadite drevo. Ne samo, da boste s tem pomagali zraku, pomagali boste tudi zemlji, bolje pa bo izgledala tudi okolica vašega doma. 

20. Uporabljajte tempomat
Če imate v avtu tempomat, ga uporabljajte, saj pomaga zmanjšati napor in poveča ekonomičnost pri vožnjah na daljših relacijah.

21. Kupujte rabljeno
Veliko stvari lahko dobite iz druge roke. Stvari, ki imajo krajši čas uporabe (npr. otroško kolo), lahko v fantastičnem stanju najdete tudi od nekoga, ki ga ne potrebuje več. Na tak način boste prihranili denar in zmanjšali količino odpadne embalaže. Odlično ohranjene rabljene stvari lahko najdete tudi na našem portalu. 

22. Kupujte lokalno
Če je mogoče, kupujte lokalne pridelke. Na tak način boste pomagali zmanjšati onesnaževanje, ki nastane pri prevozu blaga na daljše razdalje.

23. Prilagodite temperaturo
Če temperaturo v vašem domu znižate samo za eno stopinjo, lahko letno prihranite tudi 10 odstotkov energije. Če je mogoče, nastavite ogrevanje tako, da ogrevanja ali hlajenja ni treba vklopiti, kadar niste doma.

24. Uporabljajte skodelico za večkratno uporabo
Če imate skodelico, ki je namenjena večkratni uporabi, boste pripomogli k zmanjšanju količine odpadkov. Prav tako nekatere kavarne po tujini pri uporabi lastne skodelice že ponujajo popuste.

25. Opravite več opravkov naenkrat
Namesto da opravite vsak opravek posebej, se organizirajte in jih opravite več naenkrat. Tako boste prihranili čas, zmanjšali pa boste tudi stroške goriva.

26. Ponovna uporaba
Prepričana sem, da ima vsak od nas doma kakšno stvar, ki je ne potrebuje. Tukaj se moramo zavedati, da lahko ta stvar v rokah nekoga drugega dobi čisto drugi pomen in spet postane uporabna. Namesto, da jih zavržete, jim dajte novo priložnost in jih ponovno uporabite. To lahko storite tudi na našem portalu DingDong.si.

 

POJDI NA STRAN

Hvala da podarjate!

 

Avtor: Nuša

Naložbo izdelave spletne strani, mobilne aplikacije, spletne trgovine in rezervacijske platforme sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

2 paket