Priprava paketa


S pomočjo platforme DingDong.si lahko paket pripravite kar v udobju svojega doma, ter ga oddate poštnemu kurirju, ki bo prijazno prevzel vaš paket. Naslovnik lahko pošiljko nato prevzame doma ali na izbrani pošti.

Kako pripravim izdelek za oddajo?

 

Izberite težo pošiljke Vpišite podatke Natisnite spremnico

Stehtajte svojo pošiljko, saj je poštnina odvisna od njene teže.

Izpolnite vse zahtevane podatke na strani DingDong.si

Natisnite spremnico in jo nalepite na paket.Nasveti za pripravo pošiljk
Da bo vaša pošiljka varno prispela na cilj, je ključna izbira primerne in kakovostne embalaže. To velja tako za običajno blago kot tudi za specifične predmete, ki pri transportu zahtevajo pazljivejše ravnanje. Z našimi dolgoletnimi izkušnjami in znanjem vam bomo pomagali, da boste vaše pošiljke primerno pripravili za transport.

Primerno pakiranje pošiljk
Pomembno je uporabiti primerno embalažo. Ta mora zagotavljati varnost vsebine pošiljke pred morebitnimi poškodbami. Embalažo lahko kupite tudi preko trgovine DingDong.si.
 

Ovojnina Neprimerni materiali Zunanja embalaža Specifikacije embalaže
       

Za ovojnino pošiljke se lahko uporabi oblazinjena kuverta, vendar le takrat, kadar vsebina pošiljke ni lomljiva oziroma občutljiva. Mehke kuverte, ki so predvidene za pisemske pošiljke, niso dovoljene za pošiljanje paketnih pošiljk.

Ovojni papir, celofan, darilni papir, vrvice ter vrečke iz blaga niso primerni za pakiranje, saj se lahko med avtomatskim usmerjanjem pošiljk strgajo.

Zunanja embalaža (škatla) mora biti izdelana iz trdnega ter odpornega materiala, ki prepreči morebitne poškodbe vsebine. Priporočamo uporabo embalaže iz valovitega kartona s kakovostnimi zunanjimi podlogami.

Pred uporabo embalaže je treba preveriti specifikacije embalaže. Prav tako se je treba prepričati, da embalaža ni kakorkoli poškodovana. Embalaža naj bo izbrana na podlagi velikosti vsebine pošiljke.

 

Minimalna velikost Lomljivi predmeti Praški in drobna zrna Ostri predmeti
       

Embalaža mora imeti dovolj veliko in ravno površino, da se nanjo nalepi obrazec Spremnica. Če to ni mogoče, naj se uporabi večja embalaža. Z embalaže je treba odstraniti vse stare naslove, nalepke in druge moteče napise.

Lomljivi predmeti naj bodo postavljeni v sredino paketa, tako da se ne dotikajo stranic paketa. Založeni naj bodo z vseh strani, medsebojno ločeni s kartonom ali drugim ustreznim materialom (zračnimi blazinicami).

Praški in drobna zrna naj
bodo v dobro zaščitenih plastičnih vrečkah, te pa nepremično zapakirane v neprepustno škatlo.

Pri pošiljanju ostrih predmetov (npr. škarje, noži) je treba rezilo in konice dobro zaščititi. Primerna je škatla iz trdega kartona. Zaščitni material naj bo fiksiran, tako da ga med prenosom ni mogoče odstraniti.

 

Manjši predmeti Delno tekoče in mastne snovi Tekočine Zvitki
       

Manjši predmeti naj bodo v paketih primerno zapakirani, npr. v škatlicah ali manjših vrečkah.

Delno tekoče in mastne
snovi ter substance z
močnim vonjem naj bodo najprej zapečatene z
lepilnim trakom in potem
ovite v papir, odporen na mast, oz. ovite v embalažo,
ki v primeru poškodbe zadrži
vsebino, da se ne razlije*.

Tekočine naj bodo shranjene
v neprepustnih posodah in vložene (vertikalno) v večjo zunanjo embalažo ter obložene z ustreznim vpojnim materialom, pošiljke pa
dovolj zaščitene in ustrezno označene.

Za pošiljanje zemljevidov, načrtov in drugih zvitkov naj se uporabljajo trapezni tulci
ali okrogla embalaža.

* Upoštevati je treba, da so zaradi slabe embalaže ogrožene tudi ostale pošiljke.Pravilno zapiranje in oprema paketov

Lepljenje z lepilnim trakom Oznaka za "posebno lego" Oznaka "občutljivo" Spremnica
       

Najprej se zalepi špranja, zatem se dva kosa lepilnega traku nalepita na vsak rob, pravokotno na špranjo. Težja ko je vsebina paketa, več traku bo treba uporabiti, da bo paket varno zaprt

Za materiale, ki zahtevajo posebno lego, naj se uporabi oznaka “navzgor usmerjene puščice”.

Oznaka “Občutljivo” je opozorilo za pazljivejše ravnanje s pošiljko v času prenosa. Predpogoj, da se vsebina pošiljke ne poškoduje, pa je primerna notranja zaščita*.

Spremnica se nalepi na največjo ploskev embalaže, čeznjo naj se ne lepijo lepilni trakovi za zapiranje embalaže. Če je mogoče, naj se uporabi samolepilna spremnica.

                                                                                                                  

 

Vir: posta.si

 

Naložbo izdelave spletne trgovine in rezervacijske platforme sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

0 paket