KAKO ZMANJŠATI STROŠKE V GOSPODINJSTVU?

Dodano: 18.05.2020

Vsi smo zagotovo že kdaj naredili obračun stroškov, ki jih mesečno porabimo za hrano. Statistični podatki kažejo, da je povprečno gospodinjstvo v letu 2018 za hrano letno porabilo 2.817 €, kar je 14% vsega denarja, ki ga letno prisluži. A prav pri nakupu hrane se ob racionalni porabi denarja da prihraniti veliko. Kako?

Ne zavrzite odvečne hrane
Vsak Slovenec v povprečju zavrže približno 75 kg hrane. Da bi se temu izognili, pred vsakim obrokom ocenite, koliko hrane potrebujete za obrok. Če je skuhate preveč, lahko kosilo postrežete še za večerjo ali ostanke uporabite pri kuhanju naslednji dan. Nekatero hrano lahko tudi zamrznete in jo odmrznete, ko boste zaradi ostalih obveznosti imeli manj časa za kuhanje. 

Obroke načrtujte vnaprej
Naredite načrt za tedenski jedilnik. Preverite, katera živila imate na voljo in pojdite v trgovino le po nujne stvari. Tako se boste izognili nepotrebnemu nakupovanju hrane, ki je kasneje mogoče niti ne boste porabili. Če vam čas dopušča, lahko obroke pripravite tudi za več dni vnaprej. Če je le možno, porabite tudi ostanke. 

Pametno nakupujte
V trgovino ne zahajajte vsak dan. Za nakup si vzamite čas, saj boste ob hitenju najbrž pograbili več izdelkov, kot jih resnično potrebujete. Preglejte reklamni material ali si na telefon naložite aplikacije in si preračunajte, koliko denarja boste porabili v trgovini. Sledite akcijam, saj boste na ta način porabili manj. Če imate čas, ne obiščite samo ene trgovine, ampak preglejte, katere izdelke lahko kje kupite ceneje. Naredite si seznam živil, ki jih potrebujete in se ga držite. Po nakupu preverite račun in preverite, da pri nakupu ni prišlo do napake.

Uporabljajte izdelke za večkratno uporabo 
Namesto izdelkov, ki so namenjeni enkratni uporabi, uporabljajte izdelke, ki so namenjeni večkratni uporabi. Tako lahko namesto papirnatih serviet ali brisačk za enkratno uporabo raje uporabite servieto iz blaga, saj jo lahko uporabite večkrat. Kupujte izdelke v steklenicah, saj lahko le te operete in ponovno uporabite. Kupujte okolju prijazno!

Hrano shranjujte pametno
Vsaj enkrat na mesec organizirajte hladilnik. Živila, ki jim bo v kratkem potekel rok uporabe, postavite na vidnejšo mesto, tiste pa, ki imajo daljši čas trajanja, odložite na poličke v zadnjem delu hladilnika. Prav tako lahko zaradi boljšega pregleda skupaj na eno poličko postavite mlečne izdelke, na drugo vložnine, na naslednjo pijače itd. Zelenjave ne shranjujte v vrečkah, ampak v plastičnih posodicah, saj se boste tako izognili uporabi plastičnih vrečk.
 

 

Avtor: Nuša

Naložbo izdelave spletne strani, mobilne aplikacije, spletne trgovine in rezervacijske platforme sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

2 paket