KAJ PRINAŠA NOŠENJE MASK, ROKAVIC IN OSTALE ZAŠČITNE OPREME ZA OKOLJE?

Dodano: 10.07.2020

Korona virusni pripomočki (maske, rokavice, zaščitna oprema) ta trenutek rešujejo življenja, a tak način življenja prinaša dolgoročne katastrofalne posledice za okolje. Zaradi obveznega nošenja zaščitnih mask ima virus Covid-19 številne nepričakovane vplive na okolje, saj je zmanjšal recikliranje in povečal uporabo plastike po vsem svetu.

Kaj to pomeni dolgoročno?

Zaradi pandemije in zaščite pred novim virusom, vsak dan po svetu uporabimo na milijone zaščitnih mask in rokavic, zato ni težko razumeti, zakaj naravovarstveniki po vsem svetu svarijo, kje vsi ti izdelki za enkratno uporabo končajo. Uporabljene maske, rokavice in steklenice za čiščenje rok že zdaj najdemo na dnu morij, ta pa že sedaj predstavljajo resne grožnje za obstoj nekaterih živih bitij.

Okoljevarstveniki so že pred pandemijo opozarjali na naraščajoče število plastike, ki jo vsako leto odkrijejo v oceanih. Združeni narodi so že leta 2018 opozorili, da letno v oceane odvržemo kar 13 milijonov ton plastike, v Sredozemskem morju pa letno pristane 570.000 ton plastičnih odpadkov. 

Plastika, ki konča v morju, predstavlja kar 80 % vseh morskih odpadkov, zaščitne rokavice in maske pa zaradi velikih količin za okolje predstavljajo le še dodatno obremenitev. 
Zaščitne rokavice in maske so zgrajene iz različnih materialov, ki v večini niso biorazgradljivi, zato jih moramo odlagati v za to namenjene zabojnike za smeti. Težko se razgradijo v okolju, ob nepravilnem ravnanju pa razgradnja poteka še počasneje.

Šokantni so podatki, da plastična vrečka za razgrajevanje v morju potrebuje 10 - 20 let, blago (bombaž, volna) se razgradi v obdobju enega do petih mesecev, rokavice, ki so iz lateksa, pa za razkrajanje potrebujejo 6 - 10 tednov. Razgradnja je odvisna od sestave in debeline materiala, nanjo pa vplivajo tudi številni drugi dejavniki, kot so sestava, temperatura, UV sevanje in dinamika morske vode. Poleg tega se v naravnem okolju srečujemo z vrsto procesov, ki ogrožajo morske živali in, če pride do prenosa v prehranski verigi, tudi zdravje ljudi.

Seveda je zaščita pred virusom nujna, a namesto plastične maske za enkratno uporabo raje izdelajte masko, ki je pralna in primerna za večkratno uporabo in s tem zmanjšajte število plastičnih odpadkov. 

Če pa se kljub temu odločite za uporabo maske, ki je namenjena enkratni uporabi, pa jo odvrzite pravilno v ustrezen zabojnik za smeti in se je ne znebite na cesti ali ob njej, saj obstaja možnost, da jo odplakne v kanalizacijo, od koder jo skupaj z deževnico odplakne v reko ali morje.

Bodite odgovorni!


Avtor: Nuša

Naložbo izdelave spletne strani, mobilne aplikacije, spletne trgovine in rezervacijske platforme sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

2 paket