ONESNAŽENOST VODE

Dodano: 03.03.2020

Na našem planetu je več kot 97% slane vode, ostale vode pa so sladke, ki so zamrznjene ali pa so v obliki vlage. Če povzamem, človeštvu je na voljo le manj kot 1% pitne vode, ki jo uporabljamo vsak dan. Ker bodo čisto vodo za nami uporabljale tudi prihodnje generacije, je pomembno, da se potrudimo, da jo obdržimo čisto in je ne onesnažujemo.

Vsi odpadki, ki jih mečemo na tla ali celo v kakšne reke ali jezera, na okolje vplivajo slabo. Vse odplake namreč pronicajo v podtalnico, ki se naravno zamenja šele na vsakih 60 – 300 let. Dejstvo je, da bomo za čisto vodo največ storili sami, saj bodo čisto in pitno vodo potrebovali tudi naši nasledniki.

Nekaj dejstev o onesnaženi vodi:

- zaradi onesnaženja vsakih 15 sekund umre otrok 
- 6000 otrok na dan umre zaradi dehidracije, povezane z diarejo, ki jo povzroča onesnažena voda
- v bolnišnicah polovico postelj zasedajo bolniki z boleznimi, ki so povezane z onesnaženo vodo
- več kot polovica svetovnega podeželskega prebivalstva v nerazvitem svetu nima dostopa do čiste vode in primernih sanitarij

Vodo onesnažimo vsakokrat, ko jo uporabimo, da si z njo očistimo roke, operemo perilo ali pomijemo posodo. Onesnaži pa se lahko tudi z onesnaženim zrakom in v onesnaženih tleh. Zato pazimo, kakšno vodo pijemo, saj se z uporabo onesnažene vode v našem telesu kopičijo kemični elementi, ki lahko resno ogrožajo naše zdravje. 
Čeprav ima voda sposobnost, da se prečiščuje sama, se je v toliko letih v njej nabralo preveč odpadkov, da bi jih bila zmožna prečistiti sama.

Kaj lahko za bolj čisto vodo naredimo sami?

Največ bomo naredili s tem, če bomo z njo varčevali in je porabili le toliko, kot je potrebno. Med umivanjem zob ali miljenjem ne pustimo odprte pipe, po opravljeni toaleti potegnemo le toliko vode, kot je resnično potrebno, raje se tuširajmo kot kopamo v kopalni kadi (seveda, če je to mogoče), saj pri kopanju porabimo toliko vode, da bi se lahko z njo večkrat stuširali, za zalivanje balkonskih rož ali vrta uporabljajmo deževnico, predvsem pa odpadkov nikoli ne mečimo v potoke, jezera in morja, saj ne škodi le vodi, ki se onesnaži, ampak s tem škodujemo tudi živim bitjem, ki živijo v njej.


Avtor: Nuša

Naložbo izdelave spletne strani, mobilne aplikacije, spletne trgovine in rezervacijske platforme sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

2 paket