OSNOVE RECIKLIRANJA 2. DEL

Dodano: 12.08.2020

V prvem delu osnov recikliranja smo spoznali, kako pravilno recikliramo papir, tokrat pa bomo govorili o pravilnem recikliranju ostalih odpadkov, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu. 

ČISTILA IN DRUGA RAZPRŠILA
Razpršila in čistila, ki jih najdemo v vsakem stanovanju (čistila za različne talne površine, razkužila, laki za lase, suhi šamponi in ostali spreji, kreme za negovanje po britju in podobno), za popolno razgradnjo potrebujejo od 80 do 100 let. Ker ti odpadki spadajo med nevarne odpadke, jih ne odlagamo v zabojnike za smeti, ampak jih odložimo v zbirnem centru ali v času zbiranja, ko se na terenu zbirajo nevarni odpadki. Razpršil ne odlagamo v naravo, saj so takšne embalaže pod pritiskom, kar lahko vodi do eksplozije. Da se temu izognemo, lahko uporabljamo naravna čistila, ki jih naredimo sami doma (soda bikarbona, sol in voda).

KARTONSKE EMBALAŽE ZA MLEKO IN SOKOVE (TETRAPAKI)
Embalaža za tekočine (tetrapak) je sestavljena iz kartona, plastike in aluminija, zato recikliranje ne poteka na enak način kot pri papirju. Vanj polnimo vsa tekoča živila, kot so mleko in mlečni izdelki, razni napitki in sokovi, ledeni čaji, juhe, paradižnikove mezge, krekerji in druga živila. Embalaža iz tetrapaka spada v zabojnik za embalažo, če pa tega zabojnika ni v bližini, pa ga lahko odložimo tudi v zaboj za plastiko. Da zmanjšamo uporabo tetrapaka, v trgovini kupujemo mleko v steklenici ali pa pri domačih proizvajalcih, saj se tam izognemo odvečni embalaži ali kupujemo večja pakiranja.

KOZARCI IN STEKLENICE
Izdelke iz stekla je mogoče v celoti reciklirati. Zavržemo jih v zabojnik za steklo, v te zabojnike pa ne odlagamo laboratorijskih stekleničk, pokrovčkov in keramike, saj vsebujejo še druge primesi, ki recikliranje otežujejo. Preden steklene kozarčke odvržemo v zabojnik, jih doma dobro umijemo in jim odstranimo pokrovčke, če pa je mogoče, jih vrnemo v trgovino, jih uporabimo za ponovno polnjenje ali vanje shranimo živila.

PLASTIČNE VREČKE
Plastične vrečke uporabljamo vsakodnevno, razgradnja ene vrečke iz plastike pa traja do 1000 let. Nakupovalne plastične vrečke so ena izmed vrst embalaže, ki se lahko 100-odstotno reciklira, če jo odvržemo pravilno. Odvržemo jih v zabojnik za plastiko ali v zabojnik za embalažo. Da zmanjšamo število plastičnih vrečk, ki jih odvržemo v zabojnike, pri nakupih prinesemo vrečko s seboj, uporabljamo vrečke iz blaga, ki so namenjene večkratni uporabi ali vrečke iz papirja, ki se lažje reciklirajo, pri nakupu večjega števila izdelkov pa le-te zložimo v kartonsko škatlo, ki jo lahko ponovno uporabimo za shranjevanje.

PLOČEVINKE
Reciklaža pločevink je pomembna predvsem z okoljskega stališča, saj, če jih zakopljemo v zemljo, za razgradnjo potrebujejo kar 200 let. Da se temu izognemo, po uporabi pločevinko speremo z vodo in jo odvržemo v zabojnik za pločevinke. Če tega zabojnika ni v bližini, jo lahko odvržemo tudi v zabojnik za embalažo. 

FOLIJA IZ ALUMINIJA
Srebrno aluminijasto folijo, ki jo uporabljamo za peko in shranjevanje živil, pred tem, da jo odvržemo, očistimo. Če je le mogoče, iz nje odstranimo koščke hrane in jo odvržemo v zabojnik za pločevinke ali embalažo na ekološkem otoku. Če folija ni očiščena, je proces reciklaže otežen. Za lažjo zaznavo v zabojniku lahko alu folijo zbirate v obliko žogice, in jo, ko je dovolj velika, odvržete v zabojnik.

KOVINSKA EMBALAŽA IN KONZERVE
Izpraznjene konzerve pred tem, da jih odvržemo, očistimo, nato pa jih odvržemo v zabojnik za pločevinke ali embalažo. Da se izognemo prekomerni uporabi, kupujemo svežo hrano in ne hrane, ki je konzervirana.

PLASTENKE
Najboljše je, da prazne plastenke pred tem, da jih odložimo v zabojnik za plastenke ali embalažo, stisnemo. Čeprav plastenke, v katerih je pakirana voda, niso namenjene večkratni uporabi, jih lahko brez skrbi nekajkrat ponovno napolnimo. Najboljša rešitev je, da za pijačo uporabljamo stekleničke iz stekla, ki so namenjene večkratnemu polnjenju in se tako izognemo rabi plastenk.

JOGURTOVI LONČKI
Embalažo, v kateri so jogurti, odvržemo v zabojnik za plastenke ali embalažo, še bolje pa je, če plastenke ponovno uporabimo. Lahko jih uporabimo za sejanje pridelkov ali za shranjevanje drobnih predmetov. Da se izognemo prekomerni uporabi lončkov, kupujemo večja pakiranja.

STIROPOR
Večje količine stiropora odložimo v zbirnih centrih. Nikar ga ne sežigajte doma, saj se pri tem sproščajo plini, ki so škodljivi vašemu zdravju. Koščke stiropora lahko uporabimo za drenažo zemlje na vrtu, iz njega pa lahko naredimo tudi toplotno izolirane škatle, v katere nasadimo na mraz občutljive rastline.
 

 

POJDI NA STRAN

Hvala da podarjate!

 

Avtor: Nuša

Naložbo izdelave spletne strani, mobilne aplikacije, spletne trgovine in rezervacijske platforme sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

2 paket