PRIPRAVA VRTA NA NOVO SEZONO

Dodano: 19.04.2020

Smo tik pred začetkom nove vrtnarske sezone. Sedaj, ko je zemlja spočita in dovolj ogreta, je pravi čas, da vrt pripravimo na novo sejalno sezono.

ORODJE IN OPREMA
Pri obdelavi vrta potrebujemo osnovno orodje, kot so motika, grablje, lopata in vile. Če imamo orodje dotrajano, je sedaj čas, da ga zamenjamo, saj bomo le tako lahko uživali ob delu na vrtu. Pri izbiri orodja ne skoparimo z denarjem, saj bomo s kakovostnejšim vrtnim orodjem lažje delali. Ne pozabimo na ostale pripomočke, kot so rokavice in primerna obutev. 

NAREDIMO NAČRT ZA GREDICE
Preden bomo začeli s sajenjem vrtnin, si izdelajmo načrt. To pomeni, da dobro premislimo, katera vrsta zelenjave potrebuje za uspevanje več sončne svetlobe in katera se dobro počuti na senčni strani. Razmislimo tudi o velikosti in obliki posameznih gredic. Ko načrtujemo vmesne stezice, razmislimo o širini le -teh. Optimalna širina gredice, da še dosežemo sredino, je približno en meter. Dolžino gredice predvidimo glede na količino posejane zelenjave. Pri izdelavi načrta upoštevajmo tudi dobre in slabe sosede vrtnin ter estetski izgled. 

PREKOPAVANJE IN GNOJENJE
Z zgodnjim spomladanskim prekopavanjem bomo zemljo pripravili na sajenje. Za prekopavanje mora biti zemlja dovolj pregreta. Kako to preverimo? Stopimo na zemljo, in ko se ta ne oprijema orodja ali obutve, je dovolj topla in pripravljena na obdelavo. S tem bomo zemljo zrahljali in prezračili, z dodajanjem ustreznih hranilnih dodatkov (kompost, hlevski gnoj in druga organska gnojila) pa bomo zagotovili pravilno sestavo tal. Vseh gredic ne pognojimo v enaki količini. Vrtnine, ki potrebujejo več hranilnih snovi (zgodnji krompir, por, rdeča pesa, špinača, zelena, zelje, brstični ohrovt, cvetača in blitva), gnojimo bolj, tiste, ki ga potrebujejo manj (buča, čebula, paprika, paradižnik, sladka koruza, stročji fižol, zelena solata, jajčevci in beluši), nekoliko manj, najmanj hranilnih snovi pa za uspešno rast potrebujejo korenje, kumarice, grah, redkvica, repa in fižol.

ODSTRANJEVANJE PLEVELA
Preden začnemo s sajenjem in setvijo vrtnin, odstranimo nezaželeno rastlinje. Izkopljemo tudi tiste plevele, ki so globoko zaraščeni, in pri tem pazimo, da se korenine ne pretrgajo, saj se bodo sicer zarasli nazaj. Odstranimo tudi manjši plevel, ki bi odjemal hranilne snovi našim vrtninam.

SAJENJE
S sajenjem na prostem lahko pričnemo, ko ima temperatura zemlje v globini petih centimetrov pet stopinj Celzija. Odločimo se o količini posejane zelenjave, pri tem pa upoštevamo dejstvo, katere zelenjave bomo potrebovali največ in katere nekoliko manj. Pri sajenju ne pretiravajmo, saj lahko na mestu za zelenjavo, ki jo porabljamo sproti, tudi sprotno dosajamo. 
Veliko užitkov ob delu na vrtu!



Avtor: Nuša

Naložbo izdelave spletne strani, mobilne aplikacije, spletne trgovine in rezervacijske platforme sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

2 paket