RAZGRADNJA ODPADKOV NA ODLAGALIŠČIH

Dodano: 20.02.2021
S tem, ko vsak dan polnimo vrečke v smeteh, ustvarjamo vedno več odpadkov, ki se nabirajo na odlagališčih. Pomembno pri tem je, da se zavedamo, da se le določen odstotek odpadkov reciklira. Razgradnja določene vrste odpadkov traja lahko tudi nekaj sto, ali celo nekaj tisoč let. Ob tem dejstvu se bomo morda začeli zavedati, da si moramo prizadevati predvsem za zmanjšanje uporabe izdelkov, ki ustvarjajo odpadne materiale. Poglejmo, kako dolgo traja, da razpadejo različne vrste odpadkov na odlagališčih.
 
Plastični odpadki
Izdelki iz plastike so v našem sodobnem življenju zelo pogosti. Po ocenah vsako leto porabimo približno 1,6 milijona sodov olja samo za proizvodnjo plastičnih steklenic za vodo. Plastični odpadki so ena izmed mnogih vrst odpadkov, ki se predolgo razgradijo. Običajno lahko plastični predmeti razpadajo na odlagališčih do 1000 let. Tudi plastične vrečke, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju, se razgradijo šele v 10 do 1000 let, razgradnja plastične steklenice pa lahko traja tudi 450 let ali več.
 
Plenice za enkratno uporabo
Plenice za enkratno uporabo tse razgrajujejo približno 250 – 500 let. Če upoštevamo podatek, da se v Sloveniji rodi približno 19.000 otrok letno, to pomeni, da bo v naslednjih dveh letih in pol samo za teh 19.000 otrok na smetišču ostalo več kot 85.000 plenic (to pomeni 17.000 ton dodatnih odpadkov).
 
Aluminiaste pločevinke
Aluminijaste pločevinke, da se popolnoma razgradijo, potrebujejo od 80 - 200 let.
 
Steklo
Steklo je običajno zelo enostavno reciklirati, ker je izdelano iz peska. S preprostim razbijanjem stekla in taljenjem lahko proizvedemo novo steklo. Toda šokantno dejstvo je, da če steklo zavržemo na odlagališčih, potrebuje milijon let, da razpade. 
 
Papir
Glede na količino je papir največji element na večini odlagališč. Običajno razgradnja traja od dveh do šest tednov. Recikliranje papirnatih izdelkov prihrani veliko prostora na odlagališčih, hkrati pa zmanjša porabo energije in neobdelanega materiala, ki ga zahteva izdelava nerecikliranega papirja.
 
Odpadna hrana
Odpadki hrane so po teži največji odpadek na odlagališčih po svetu. Čas razgradnje živilskih odpadkov je odvisen od vrste hrane. Pomarančna lupina se npr. razgraja šest mesecev, medtem ko se jabolčna sredica ali bananina lupina razgrajuje približno en mesec. Kompostiranje in recikliranje živilskih odpadkov sta odlična načina za preusmeritev živilskih odpadkov stran z odlagališč.
 
Poglejmo še čas razgrajanja nekaterih drugih odpadkov:

Drugi odpadki Čas razgradnje
Cigaretni ogorki
10-12 let
Ribiška vrv  600 let
Gumijasti podplati  50-80 let
Penaste plastične skodelice 50 let
Usnjeni čevlji 25-40 let
Škatle za mleko
5 let
Vezane plošče 1-3 leta
Poslikana deska 13 let
Bombažne rokavice 3 mesece
Karton 2 meseca
Stiropor se ne razgrajuje
Najlonska tkanina  30-40 let
Pločevinka  50 let
Vrv  3-14 mesecev
Aluminijaste pločevinke 200-250 let
Vozovnice 2 tedna
Izdelki iz platna  1 leto
Baterije  100 let
Gozd 0-15 let
Higienski vložki  500-800 let
Volnena oblačila -5 let
 
 
Naraščajoča količina odpadkov je glavna skrb, s katero bi se morali začeti ukvarjati vsi. Najboljši način za reševanja tega problema je, da se poskušamo izogniti izdelkom, ki ustvarjajo nepotrebne odpadne materiale. Že z zamenjavo uporabe plastičnih nakupovalnih vrečk s takimi iz blaga ali plastenk z vodo s steklenicami bomo zmanjšali količino odpadkov, ki bodo končali na odlagališčih.

Premislite!

 

 

POJDI NA STRAN

Hvala da podarjate!

 

Avtor: Nuša

Naložbo izdelave spletne strani, mobilne aplikacije, spletne trgovine in rezervacijske platforme sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

2 paket