RECIKLIRANJE PLASTIKE

Dodano: 01.02.2021

Uporaba plastike se v današnjem času zdi neizogibna. Ne samo, da jo proizvajamo v vse večjih količinah, zamenjuje tudi ostale materiale, kot sta kovina ali steklo. A kaj ostane, ko plastike ne recikliramo, ampak jo zavržemo, v najslabšem primeru v naravo? Samo v oceanih vsako leto konča na tone plastike, ki ne samo, da povzroča škodo ribičem, kar je še hujše in bi nas moralo začeti skrbeti, ogroža tudi življenja živih bitij, morskih živali.

V razvitem svetu na zahodu vsak človek letno zavrže približno 100 kg plastike, Azijci, ki veljajo za najbolj ekološke, pa kar petkrat manj. A to je še vedno skrb vzbujajoče. Vso plastiko, ki jo zavržemo, bi lahko uporabili na drugačne načine ali jo reciklirali. 

Vsako leto odvržemo približno en bilijon (milijon milijonov) plastičnih vrečk, šokantno pa je, da se je reciklira samo manj kot 1%. Slovenec na leto porabi med 130 in 150 plastičnih vrečk, ena vrečka pa se, ko je v smeteh, razkraja tudi do 1000 let. Če upoštevamo še, da imajo tudi vsi vnaprej pripravljeni izdelki, ki jih dnevno kupujemo v trgovinah, plastično embalažo, pridemo do spoznanja, da se količina odpadne plastike povečuje iz dneva v dan. Vsako minuto na svetu izdelamo več kot milijon plastenk, ki bodo, najverjetneje, končale v smeteh.

Kako pa lahko sami prispevamo k bolj čistemu svetu?

1. Ob vsakem manjšem nakupu ne posegajmo po plastičnih vrečkah, ampak uporabimo vrečke iz blaga, ki jih lahko uporabimo večkrat. 
2. Pri pijači uporabljajmo plastenke za večkratno uporabo, ki jo enostavno operemo v pomivalnem stroju ali kupujmo pijače v steklenicah.
3. Hrane ne shranjujmo v plastičnih vrečkah, ampak v plastičnih posodicah za večkratno uporabo. 
4. Recimo »NE« plastičnim krožnikom, kozarcem in lončkom za kavo.
5. Uporabljajmo bio-razgradljive vrečke za smeti.
6. V kuhinji uporabljajmo pralne kuhinjske krpe ali predmete iz biorazgradljivih materialov.
7. Preden uporabimo plastično vrečko, se vprašajmo, ali jo resnično potrebujemo.


Avtor: Nuša

Naložbo izdelave spletne strani, mobilne aplikacije, spletne trgovine in rezervacijske platforme sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

2 paket